Mantık Disiplini Üzerine Bazı Değerlendirmeler ve Öneriler - Ali Çetin (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Eskibir disiplin olan Mantık, akla dayalı düşünme niteliğinin bir ürünüdür.Sistematik bir yapıya kavuşmadan önce de dünyanın çeşitli bölgelerinde görülenmantıksal düşünce ve çeşitli rasyonel çıkarım biçimleri insan hayatına ve onunbilimsel nitelikli ürünlerine yön vermiştir. Aristoteles'in elinde yetkin birşekil verilinceye kadar çeşitli yönlerden ortaya konulan Mantık, yaklaşık ikibin yıldır insan aklının ve ihtiyaçlarının doğrultusunda sürekli bir gelişim vedönüşüm içerisinde bulunmuştur. Bu çerçevede geleneksel anlamda geçmiş tarihlerdengelen önemi, Mantık disiplinine hak ettiği konumun verilmesinigerektirmektedir. Bunun yanında mantık öğretiminin karşılaştığı sorunlarıçözmek ve Mantık disiplininden özellikle yükseköğretim düzleminde daha etkinbir şekilde faydalanabilmek için gerekli planlamanın yapılması isabetliolacaktır. Bu makalede kısaca Mantık disiplininin yapısına ve gelenektekiçeşitli yorumlarına değinilecektir. Yine farklı birkaç açıdan bu disiplininönemine işaret edilerek ilahiyat fakültelerinde bu bağlamda söz konusu olanbazı sorunlara dikkat çekilecektir. Bu çerçevede tartışılmasını istediğimiz birkaçöneri de ortaya konulacaktır.