Nederst på dagsordenen? Digitalisering i den norske mikromodellen - Inger Marie Hagen (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Digitalisering og kunstig intelligens er en av flere store utfordringer arbeidslivet står overfor i årene som kommer, og blir diskutert både som en selvstendig endringsdriver og en løsning på andre store skifter, som grønn omstilling. Det norske svaret på hvordan vi skal håndtere slike endringer, er å peke på samarbeid mellom partene i arbeidslivet – fra trepartssamarbeidet til samarbeid mellom ledere og tillitsvalgte fra fagforeningene på den enkelte arbeidsplassen. I trepartssamarbeidet på nasjonalt nivå er det stor oppmerksomhet om digitalisering, og både lov- og avtaleverket har en rekke relevante bestemmelser som skal gi tillitsvalgte i den enkelte bedriften innflytelse og medbestemmelse i omstillingsprosesser. Men skjer det? I artikkelen spør vi om mikromodellen er egnet til å håndtere de utfordringene som digitaliseringen vil bringe med seg. Kan partene bruke tidligere positive erfaringer med teknologisk utvikling, eller vil digitaliseringen gi grunnleggende utfordringer for den norske samarbeidsmodellen? Data er hentet fra en representativ spørreundersøkelse blant norske ledere i 2024. Funnene tyder på at digitalisering har en beskjeden plass på partenes agenda, og at de tillitsvalgte har liten innflytelse. Vi finner også at der samarbeid faktisk finner sted, har det lite å si for hvorvidt digitaliseringen bidrar til mer effektivt og godt arbeid. Verken formelle rettigheter eller vellykkede erfaringer fra tidligere teknologisk endring synes å gi de tillitsvalgte innflytelse i dagens digitaliseringsprosesser. Funnene knyttes sammen med tre mulige forklaringer. En første hypotese er at digitalisering har iboende elementer som bryter med partssamarbeidets virkemåte. Den andre er at koblingen mellom digitalisering, produktivitet, økt lønn og bedre arbeidsplasser er mer komplisert enn det partene tidligere har erfart i tidligere historiske perioder med teknologisk endring. En tredje mulig forklaring kan knyttes til en mer generell tendens til forvitring av det lokale partssamarbeidet; digitalisering er bare en av flere utfordringer som ikke finner veien til partenes bord.