Çocukların Cinsel İstismarı Suçuyla Korunan Hukuki Değer: Türk ve Alman Ceza Kanunları Bağlamında Karşılaştırmalı Bir İnceleme - Çağrı Tuğşat Kemaloğlu (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Çocukların cinsel istismarı suçu, mağdurunun çocuk ve haksızlık içeriği ile öngörülen cezaların da yüksek olması nedeniyle hukukun ve birçok bilim dalının sürekli tartışma sahasıdır. Korunan hukuki değerin hassaslığının, işlenen fiillerin hangi suç tanımlarına uyduklarına ve cezaya dair belirleme yapılırken göz önünde bulundurulması, konu bağlamında daha isabetli çıkarımlarda bulunulmasına ve uygulayıcıların daha adil kararlar vermesine katkı sağlayacaktır. Türk Ceza Kanunu’nda cinsel suçlar, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlıklı bölümde düzenlenmiştir. Bölüm başlığının bu bölümde düzenlenen suçlarla korunan hukuki değer için de bir ipucu verdiği düşünülebilir. Bununla birlikte, yalnızca bölüm başlığından yola çıkılarak korunan hukuki değerin belirlenmesi isabetli değildir. Zira bir bölüm başlığının o bölümde yer alan bütün suçları kapsayacak şekilde bir hukuki değer belirleyebilmesi mümkün değildir. Bundan dolayı “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenen suçlarla hangi hukuki değerin korunduğu her suç tipinin kendine özgü koşulları bağlamında ayrı ayrı belirlenmelidir.