Nuolatinės srovės elektros mašinų charakteristikų nustatymas naudojant MATLAB - Rolandas Muleravičius; Jovita Danielytė; Rasa Muleravičienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Technologiniuose įrenginiuose, kur svarbu sklandžiai keisti darbo mechanizmo greitį ar reikalingas stiprus nuolatinės srovės šaltinis, naudojamos nuolatinės srovės elektros mašinos. Jos, iš esmės nekeičiant konstrukcijos, gali veikti kaip variklis arba kaip generatorius, t.y. nuolatinės srovės elektros energiją keisti mechanine arba atvirkščiai. Pagal tai, kaip prie inkaro prijungta žadinimo apvija, nuolatinės srovės elektros mašinos skirstomos į lygiagrečiojo, nuosekliojo, nepriklausomojo ir mišriojo žadinimo elektros mašinas. Bet kurio iš šių tipų elektros mašinų darbas įvertinamas pagal reguliavimo, darbo, mechanines ir paleidimo charakteristikas, t.y. grafiku išreiškiamas, dviejų skirtingų elektrinių, mechaninių ar kitų dydžių tarpusavio priklausomybes, kai kiti dydžiai yra nuolatiniai. Šiame straipsnyje pateikiami nuolatinės srovės elektros mašinų tuščiosios veikos ir išorinių charakteristikų sudarymo principai, kuriais remiantis, MATLAB programavimo aplinkoje, parašyta programa, skirta tokių mašinų pagrindiniams elektriniams dydžiams apskaičiuoti ir rezultatams grafiškai pavaizduoti.