Poboljšanje profila oslobađanja lijeka mehanokemijskom pripravom amorfnih čvrstih disperzija - Paola Grobenski; Melani Adamić-Golić; Paola Klonkay; Katarina Sokač; Krunoslav Žižek (Kemija u Industriji)
Dasatinib (DAS) je djelatna tvar koja se upotrebljava u liječenju kronične mijeloične i akutne limfoblastične leukemije. Tu djelatnu tvar karakteriziraju dobra intestinalna permeabilnost te loša topljivost u vodenom mediju, što može dovesti do smanjene oralne apsorpcije djelatne tvari i niske bioraspoloživosti lijeka. U svrhu modifikacije oslobađanja DAS-a, mehanokemijski su pripravljene čvrste disperzije DAS-a i poli(vinil-pirolidona) (PVP) (uz maseni udio DAS-a od 25 %) u planetarnom kugličnom mlinu pri četiri različita seta procesnih uvjeta. Čvrste disperzije pripravljene su bez otapala, poštujući načela zelene kemije. Pripravljene disperzije karakterizirane su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom, rendgenskom difrakcijskom analizom praha i infracrvenom spektroskopijom s Fourierovim transformacijama da bi se detektirala toplinska svojstva i fazni sastav čvrstih disperzija te potencijalne interakcije između DAS-a i PVP-a. Izrađene su četiri vrste tableta koje sadrže: ishodni DAS, mehanokemijski tretiran DAS, fizikalnu mješavinu DAS-a i PVP-a te čvrstu disperziju DAS-a i PVP-a pripravljenu pri naknadno utvrđenim optimalnim procesnim uvjetima. U pripravi svih vrsta tableta upotrijebljen je granulat pomoćnih tvari: manitola, natrijeve kroskarmeloze i poli(etilen-glikola). Tablete su testirane na ujednačenost mase i sadržaja djelatne tvari, čvrstoću i raspadljivost. Profili oslobađanja DAS-a određeni su testovima otapanja in vitro. Mehanokemijskom pripravom amorfnih čvrstih disperzija modificiran je profil oslobađanja DAS-a.