Problemy konstytucyjne napoleońskich Włoch (1800-1802) - Mario-Francesco Leonardi (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Dwa lata dzielące zwycięstwo pod Marengo od utworzenia, w lipcu 1802 r., drugiej Republiki Liguryjskiej — to w dziejach Wioch doby napoleońskiej ważny etap, który charakteryzują dwa istotne aspekty, z jednej strony — trwanie działań wojennych przy równoczesnym poszukiwaniu rozwiązań pokojowych, z drugiej zaś — przygotowanie, a następnie wprowadzenie nowego ustroju konstytucyjnego na wyzwolonych właśnie przez armie Francji konsularnej obszarach półwyspu apenińskiego, to jest w Republice Lukki, Republice Liguryjskiej, a zwłaszcza w drugiej Republice Cisalpińskiej, przekształconej na Nadzwyczajnej Konsulcie Lyońskiej (grudzień 1801 — styczeń 1802) w Republikę Włoską.