Pengetahuan dan amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21 dalam kalangan guru prasekolah - Nadzirah Osman; Intan Farahana Abdul Rani (Journal of Research, Policy & Practice of Teachers & Teacher Education)
Kajian ini bertujuan meninjau tahap pengetahuan dan tahap amalan pelaksanaan terhadap kemahiran Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK21) dalam kalangan guru prasekolah. Pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk tinjauan dilaksanakan dalam kajian ini. Pemilihan subjek kajian dijalankan secara persampelan rawak mudah melibatkan 113 orang guru prasekolah di daerah Batu Pahat. Instrumen kajian ini menggunakan borang soal selidik yang melibatkan tiga bahagian iaitu demografi, pengetahuan terhadap kemahiran PAK21 dan amalan pelaksanan terhadap kemahiran PAK21. Data dianalisis dengan menggunakan analisis deskriptif dan inferensi. Analisis deskriptif menjelaskan tahap pengetahuan dan tahap amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21. Statistik inferensi pula melibatkan ujian korelasi Pearson yang menerangkan tentang hubungan antara tahap pengetahuan dengan tahap amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan terhadap kemahiran PAK21 dalam kalangan guru prasekolah adalah tinggi (M = 3.84, SD= 0.49) manakala tahap amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21 dalam kalangan guru prasekolah adalah sederhana (M = 3.15, SD = 0.90). Analisis korelasi Pearson pula menunjukkan terdapat hubungan signifikan yang sederhana teguh (r = .04, p < .01) antara tahap pengetahuan dengan tahap amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21 dalam kalangan guru prasekolah. Antara cadangan kajian lanjutan ialah pengkaji baharu boleh melaksanakan kajian mengenai faktor yang mempengaruhi amalan pelaksanaan terhadap kemahiran PAK21 dalam kalangan guru prasekolah dan kajian khusus mengenai amalan pelaksanaan kemahiran kolaboratif di kelas prasekolah. Kesimpulannya, PAK21 merupakan pendidikan masa kini yang penting untuk dititikberatkan dalam kalangan guru dan dilaksanakan daripada peringkat prasekolah.