Цифрова ідентичність - S. B. Buletsa (Аналітично-порівняльне правознавство)
У сучасному житті необхідно мати доступ до Інтернету та зареєструватися на веб-сайтах, щоб виконувати свої права та обов’язки, замовляти послуги, виконувати роботи та купувати товари. Користуватися державними установами, банками, медичними закладами та іншими послугами може бути складніше, якщо у вас немає доступу до Інтернету. Крім того, це може призвести до погіршення комунікації та доступу до інформації. Це змінює уявлення про людину як суб’єкта цивільних правовідносин через Інтернет, який існує як у реальному, так і в віртуальному світах. Таким чином, щоб повноцінно брати участь у житті суспільства, кожен повинен мати доступ до Інтернету. Це підкреслює важливість інфраструктури та кібербезпеки для захисту безпеки та приватності користувачів. «Цифрова ідентичність» з’являється в Інтернеті. Для того, щоб визначити свої віртуальні можливості та обмеження, цифрова ідентичність є життєво важливою для сучасного людського спілкування. Для запобігання загрозам та зловживанням цифрова ідентичність повинна бути безпечною та конфіденційною. Як соціальний феномен, інтернет-ідентичність визначає соціальну презентацію людини як онлайн, так і офлайн. Інтернет починався як інформаційно-пізнавальна платформа, але зараз він перетворився на соціальну та комунікативну платформу завдяки цифровим технологіям. Цифрова ідентичність формується через цифровий контакт і цифрову самопрезентацію. Людину постійно індивідуалізують змінні, пов’язані з інформацією та міжособистісними комунікаціями. Социальні мережі сприяють особистій самореалізації та створюють враження, що вони залучені до важливих процесів. Це може призвести до посилення впливу цифрової ідентичності на формування особистості, а також вимагає нових стандартів етики соціальних мереж. Незважаючи на те, що в Україні існує багато законопроектів у сфері ІТ, усі вони спрямовані на покращення існуючої системи законодавства, наприклад: законопроект № 2849, який гарантує право людини на доступ до Інтернету; законопроект № 4047, який зобов’язує інтернет-магазини відповідати за неякісні товари; і законопроект № 4049, який забороняє розповсюдження інформації, яка порушує особисті немайнові права людини в Інтернеті. Діяльність людини в Інтернеті, її профілі в соціальних мережах і її рейтинг визначають її цифровий статус. Це може завдати шкоди репутації та можливостям людини в сучасному світі. Світ бореться з гендерно зумовленим кібернасильством, оскільки це загрожує безпеці та благополуччю в Інтернеті. Для вирішення цієї проблеми необхідні громадська обізнаність і профілактика. Незаконне використання персональних даних у соціальних мережах порушує честь, гідність і комерційну репутацію людей. Серед інших порушень у соціальних мережах це порушення моралі, права та етики інтернет-комунікації. Таким чином, ефективне законодавство, правова обізнаність користувачів і підтримка ІТ-сектору необхідні для захисту приватних осіб у соціальних мережах. Ці гарантії, на нашу думку, достатньо захищають користувачів соціальних мереж. Це гарантує безпеку та конфіденційність інформації, яку вносять учасники платформи.