KAMU ÇALIŞANLARINDA ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN İŞ PERFORMANSINA ETKİSİNDE ÖRGÜTSEL SİNİZMİN ARACILIK ROLÜ - Emine Genç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çalışmanıntemel amacı algılanan örgütsel destek algısının iş performansına etkisindeörgütsel sinizmin aracılık rolünü incelemektir. Kavramsal çerçeve kapsamındaöncelikle algılanan örgütsel destek, iş performansı ve örgütsel sinizmkavramları ve bu kavramlar arası ilişkiler ele alınmıştır. Daha sonraaraştırmanın amacını test etmek amacıyla 245 kamu çalışanı ile anket yöntemiylegerçekleştirilen alan araştırmasına yer verilmiştir. Araştırma sonucundaalgılanan örgütsel desteğin iş performansına etkisinde örgütsel sinizminaracılık etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca algılanan örgütsel desteğin işperformansı üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisinin (b=,356, p<0.001) olduğu, algılananörgütsel desteğin örgütsel sinizm üzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkisinin (b=-,479, p<0.001) olduğu, örgütsel sinizmin iş performansıüzerinde negatif yönlü ve anlamlı etkisinin (b=-,673, p<0.001)olduğu tespit edilmiştir. Algılanan örgütsel destek hem doğrudan hem deörgütsel sinizm üzerinden iş performansını etkilemektedir. Çalışanların işperformansı ve dolayısıyla örgüt verimliliğini arttırmak amacıyla yöneticilerörgüt içerisinde sinik tutumları fark ederek gerekli önlemleri almalı veçalışanlara kendilerinin arkalarında olduğunu hissettirmelidir.