Arhitektura informacionog sistema za praćenje municije na nivou MFO IV stepena i kanonički model baze podataka podsistema 'Praćenje stanja municije' - Mihajlo Bilbija; Mladen Beović; Dušan Bobić; Salih Džafić (Vojnotehnički Glasnik)
Polazeći od potrebe za permanentnim unapređenjem postojećih informacijskih osnova za procese RiK-a na nivou MFO IV stepena, te s obzirom na činjenicu da municija predstavlja osnovnu energiju rata, u radu je predložen kanonički model baze podataka za podsistem 'Praćenje stanja municije'. Predloženi model dobijen je na osnovu savremenog metodološkog pristupa projektiranju logičkog modela automatiziranih informacionih sistema (AIS). Dobijeni model opisuje prepoznate tipove entiteta i tipove veza koji egzistiraju u realnom sistemu. Na taj način je zaokružen model IS na nivou logičkog modela, što je osnovna pretpostavka za fizičku realizaciju projekta. Sličan pristup i primena istih principa i metoda moguća je i u drugim područjima TOb-a, kao što su: usavršavanje logičkog modela AIS i za ostale podsisteme definisane arhitekturom informacionog sistema na nivou MFO IV stepena; usavršavanje logičkog modela AIS koji bi obuhvatio i ostale funkcije na nivou MFO IV stepena, koje nisu vezane za municiju, i usavršavanje logičkog modela AIS za praćenje kvantitativnog i kvalitativnog stanja municije na nivou MFO viših stepena.