Człowiek zurbanizowany. Shinya Tsukamoto i jego filmy - Agnieszka Kamrowska (Kwartalnik Filmowy)
Tematem filmowej twórczości Shinyi Tsukamoto jest oddziaływanie zurbanizowanego, ulegającego technologicznym przemianom otoczenia na jego mieszkańców. Obszarem tych przemian jest w filmach japońskiego twórcy ludzkie ciało. Reżyser opisuje kryzys odczuwania cielesności, właściwy mieszkańcom nowoczesnych metropolii, proces odzierania z fizycznych doznań, których miejsce zajmuje zautomatyzowana egzystencja. Bohaterowie Tsukamoto traktują swoje ciała jak maszyny – nieustannie je udoskonalają, aby pasowały do otoczenia, w którym nieobecne są wszelkie znamiona rozkładu. Reżyser wytrąca swoich bohaterów z niebezpiecznego marazmu i ukazuje ich przemianę, pozwalającą na osiągnięcie cielesnej samoświadomości. W twórczości Tsukamoto widoczna jest ewolucja motywu przemiany ludzkiego ciała: od totalnej modyfikacji, poprzez akceptację jego organicznej proweniencji, aż po refleksję natury metafizycznej. Autorska wizja japońskiego twórcy stanowi ważny głos w filmowym opisie kondycji współczesnego człowieka.