ДВОРКИН И ОРИГИНАЛИЗАМ У ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ УСТАВА - Игор Милинковић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Роналд Дворкин један је од најутицајнијих правних теоре- тичара и филозофа, чија мисао је обиљежила другу половину XX и почетак XXI вијека. Једна од тема којима се Дворкин током каријере интензив- но бавио, био је проблем интерпретације устава. Након што у уводном дијелу рада буде упозорено на значај устава, као фундаменталног правног акта, и нарочиту одговорност тумача уставних одредби која из таквог значаја произилази, анализи ће бити подвргнуто Дворкиново учење о ин- терпретацији Устава. Иако је Дворкин био познат као један од најистак- нутијих критичара оригинализма (као посебног модела уставне интер- претације), он ће својом критиком Скалијине верзије оригиналистичког учења навести поједине ауторе да га и самог уврсте међу представнике оригинализма. Након што у раду буде представљена генеза Дворкинових ставова о интерпретацији устава, упозориће се на разлике између њего- вих схватања и оригинализма.