مروری بر پوشش‌‌های پلی‌‌یورتان‌‌ بر پایه موادزیستی - زهره طاهرخانی (مطالعات در دنیای رنگ)
پلی‌‌یورتان‌‌ها یکی از مهم‌‌ترین پلیمرهای چند منظوره هستند که به طور گسترده‌ای در ساخت فوم‌‌های سخت و نرم، چسب‌‌ها، پوشش‌‌ها، فیلم‌‌ها و سایر محصولات استفاده می‌‌شوند. پلی‌‌یورتان‌‌ها معمولاً از طریق واکنش بین ایزوسیانات‌‌ها و پلی‌‌‌‌ال‌‌ها تولید می‌‌شوند. اما افزایش نگرانی‌‌ها در مورد کاهش منابع نفتی، آلودگی محیط‌زیست و قیمت این مواد، تلاش‌‌های قابل‌توجهی را برای توسعه پلی‌‌یورتان‌‌ها و پلی‌‌ال‌‌ها از منابع تجدیدپذیر به ویژه در صنایع چسب و پوشش به دنبال داشته است. در پژوهش حاضر، طیف گسترده روغن‌‌های ‌‌گیاهی مورد استفاده در سنتز پلی‌‌یورتان‌‌ها معرفی شده و ساختارهای شیمیایی، منشأ و روش‌‌های سنتز پلی‌‌ال، پلی‌‌ایزوسیانات و پلی‌‌یورتان‌‌ها از روغن‌‌های گیاهی بررسی می‌‌شود. سپس خصوصیات چسب و پوشش‌‌های بر پایه مواد زیستی بر اساس اخرین تحقیقات مورد بررسی قرار گرفته و با خصوصیات چسب‌‌های تجاری مقایسه می‌‌شود. بررسی‌‌های انجام شده نشان می‌‌دهد که نوع روغن گیاهی، نسبت NCO/OH، انعطاف‌‌پذیری و حضور سایر مواد افزودنی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر عملکرد چسب‌‌ها و پوشش‌‌های پلی‌‌یورتان هستند.