ASEAN-5 ÜLKELERİNDE EKONOMİK BÜYÜME, FİNANSAL GELİŞME VE GELİR EŞİTSİZLİĞİ İLİŞKİSİ - Murat Tekbaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmada, ASEAN-5 (Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Vietnam) ülkelerinde ekonomik büyüme, finansal gelişme ve gelir eşitsizliği ilişkisi 1992-2014 yılları arasındaki dönem için araştırılmıştır. Çalışmada yatay kesit bağımlılığını dikkate alan ikinci nesil testlerden faydalanılmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgular ASEAN-5 ülkelerinde ekonomik büyümenin gelir eşitsizliği üzerinde pozitif etkili olduğunu ve finansal gelişmenin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisinin istatistiki olarak anlamlı olmadığını göstermektedir. Buna karşılık ülkeler bazında elde edilen sonuçların farklı olduğu görülmektedir. Dumitrescu-Hurlin Nedensellik testi sonuçları incelendiğinde ise, ekonomik büyümeden gelir eşitsizliğine ve finansal gelişmeye tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ASEAN-5 ülkelerinin finansal yapılarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve finansal kaynakların verimli kullanılacak alanlara yöneltilmesinin ekonomik büyüme üzerinde pozitif, gelir eşitsizliği üzerinde ise negatif etki sağlayabileceği değerlendirilmektedir.