ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОЄКТУВАННЯ БАГАТОРІВНЕВИХ ПАРКІНГІВ - Dmytro Tsvirkun; Olha Kostiuchenko (теорія та практика дизайну)
Анотація. Дослідження має на меті розроблення та теоретико-практичне обґрунтування принципів проєктування багаторівневих паркінгів. Після проведення аналізу джерельної бази та наукових праць, присвячених проєктуванню паркінгів, автостоянок в Україні, проведено дослідження поточного стану розглянутої проблеми та визначено необхідність розроблення принципів архітектурно-планувальної організації багаторівневих паркінгів, яка є найактуальнішою проблемою в сучасній Україні. У статті проведено дослідження існуючої світової практики багаторівневих паркінгів. Розглянуто питання розвитку сучасних багаторівневих паркінгів в Україні. Мета. Обґрунтувати та визначити основні тенденції розвитку архітектури паркінгів, а також їх функціональне призначення; розглянути світову практику проєктування. Методологія. Для обґрунтування результатів використовується аналіз літературних джерел та іноземного досвіду. Результати. Досліджень показали такі основні принципи проєктування багаторівневих паркінгів, функціональної диференціації; безбар’єрності архітектурного середовища; естетично-візуального сприйняття; містобудівного просторового розміщення; економічної ефективності та екологічно-компенсуючий. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі та формуванні багаторівневих паркінгів, а також їхнього впливу на навколишнє середовище. Дослідження охоплює не тільки архітектурні складники, а й новаторські методи використання інтерактивних технологій. Практична значущість. Основні принципи проєктування багаторівневих паркінгів можуть бути використані у практичній діяльності архітекторів, дизайнерів та організації дозвілля, що дасть змогу провадити під час їх проєктування креативні ідеї та ефективні засоби створення гармонійного середовища.