Avrupalılaşma Sürecinde AB Çevre Politikası ve Yerindenlik İlkesi - Sencer Çörtoğlu (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupalılaşma sürecinin AB siyasal sistemi ile gerçek anlamda tanışmasını önce Avrupa Tek Senedi ve daha sonra Maastricht Antlaşması’nın imzalanması ile tarihlendirebiliriz. Aynı dönem içinde çok katmanlı yönetişim modeli de, Avrupalılaşma süreci ile birlikte yükselişe geçmiştir. Avrupalılaşma sürecinin bu şekilde önem kazanması AB Çevre Politikasının gelişimine de hizmet etmiştir. Yerindenlik ilkesi de AB siyasal sürecinde esasen AB Çevre Politikasının daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacından doğmuştur. Bunun sonucunda da Avrupalılaşma süreci, AB Çevre Politikası ve Yerindenlik İlkesi arasında karmaşık bir ilişki başlamıştır. Avrupalılaşma sürecinin başında, yerindenlik ilkesi AB Çevre Politikasının etkinliği için AB üst yapısı ve yerel hükümetlere daha fazla otorite sağlanması gerektiği şeklinde tanımlanmak istenirken, Avrupalılaşma sürecinin çevre politikası üzerine önceden öngörülemeyen etkisi sonucunda, özellikle yerel hükümetlerin AB Çevre Politikasına katılımları zorlaşmış ve Avrupalılaşma süreci, yerindenlik ilkesine, AB Çevre Politikası için başlangıçta öngördüğünün tersi bir rol yüklemiştir