Деякі правові аспекти захисту тварин від жорстокого поводження - T. P. Minka (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена висвітленню удосконаленню законодавства захисту тварин від жорстокого поводження. Встановлено, що поводження з тваринами ґрунтується на таких принципах: жорстоке ставлення до тварин несумісне з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині. Визнаючи за тваринами певні природні права, суспільство, таким чином, піклується не стільки про захист природи чи екології, скільки демонструє високі моральні та культурні цінності, що характеризуються повагою до життя як такого, особливо до біологічних форм, які мають розвинену нервову систему, а отже здатні відчувати біль, голод, спрагу тощо. Отже, встановлюючи відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, суспільство прагне захистити тварин від страждань, а страждання – категорія етико-психологічна, тісно пов’язана з мораллю. Відтак, вчиняючи адміністративне правопорушення у вигляді жорстокого поводження з твариною, особа порушує управлінські відносини не у сфері охорони природи, а у сфері охорони громадської моралі, оскільки нехтує загальноприйнятими етичними нормами та правилами, що склалися у суспільстві, сприяє поширенню насилля та жорстокості.