РОЛЬ ІНДИВІДУАЛІЗМУ У КРОС-КУЛЬТУРНИХ ПЕРЕГОВОРАХ ПРИ УКЛАДАННІ УГОД - Артем Пожар; Людмила Франко; Світлана Туль (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто вплив культурних особливостей на ефективність ведення міжнародних переговорів. Спираючись на існуючу теоретичну базу, автори ставлять на меті визначити зв'язок між ступенем «культурного індивідуалізму» сторін та загальною ефективністю переговорного процесу. Описано базові системи вимірів крос-культурних переговорів. Доведено, що культурам із низьким рівнем індивідуалізму властиво сприймати обмін пропозиціями як частину підготовчого процесу, в той час як переговорники із високо індивідуалістичною культурою сприймають його як складову процесу прийняття конкретних рішень. Автори дійшли висновку, що для носіїв висококонтекстних культур, які характеризуються низьким рівнем індивідуалізму – обмін інформацією носить часто символічне значення, в той час як для носіїв низькоконтекстних культур – практично-прикладне значення, що може суттєво впливати на хід крос-культурних переговорів.