Polityczny wymiar braterstwa. Perspektywa Fratelli tutti na tle tradycji katolickiej - Michał Gierycz (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł analizuje polityczny wymiar kategorii braterstwa w encyklice Ojca Świętego Franciszka Fratelli tutti. W pierwszej części autor rekapituluje istotę braterstwa przedstawioną w encyklice. W drugiej – odsłania znaczenie politycznego wymiaru proponowanego przez Papieża rozumienia braterstwa. Trzecia część poświęcona jest ukazaniu wyzwań, jakie rodzą się w kontekście proponowanego ujęcia braterstwa w perspektywie nauki społecznej Kościoła. W ostatniej, czwartej części, przedyskutowane zostaje możliwe źródło tych wyzwań, poprzez ukazanie napięcia między proponowanym przez Fratelli tutti rozumieniem braterstwa a specyficznym dla katolickiej tradycji pojmowaniem braterstwa.