Passiivne süntees kultuurifenomenoloogias / Passive Synthesis in Cultural Phenomenology - Regina-Nino Mion (Methis: Studia Humaniora Estonica)
Teesid: Oma artiklis soovin arutleda kultuurifenomenoloogia kui meetodi üle. Sel teemal on Tõnu Viik avaldanud mitmeid nii inglis- kui ka eestikeelseid artikleid. Ma leian, et Viigi arendatud kultuurifenomenoloogia on liialt Husserli staatilise fenomenoloogia raamistikus – otsides invariantseid, eideetilisi struktuure (noeem–noees). Oma hilisemas filosoofias arendab Husserl aga geneetilist fenomenoloogiat. Kui uurida tähendusloome protsesse, siis peaks kindlasti vaatama Husserli geneetilist fenomenoloogiat ja tema aktiivse ja passiivse sünteesi ideed. Ma soovin näidata, et just kogemuse passiivne tasand aitab seletada mõningate kultuuriobjektide kogemist, samuti kultuurikriiside tekkeid ja nendest väljatulekuid.