İNGİLİZ KRALİYET AFRİKAN ŞİRKETİ 1672-1752: KALELERİ, KÖLE VE ALTIN TİCARETİ - Hüseyin Günarslan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Afrika ve onun insanları sömürge tarihi boyunca enfazla istismar edilenler arasındadır. Ülkenin kaynaklarının yanı sıra insanlarıda alınıp satılmıştır. Batı medeniyeti bu kıtada etkinlik kurabilmek için büyükçaba harcamıştır. İngiliz Kraliyet Afrikan Şirketi´de kurulduğu ilk gündenitibaren bu kıtanın zenginliklerinin peşine düşmüştür. Atlantiğe açılan her birşirket gemisi kara kıtaya çok az şey kazandırıken karşılığında ise insanlarıbaşta olmak üzere sömürülecek herşeyi almıştır. Altına ulaşma ve zenginlikadına yapılan herbir ticari sefer batıya daha fazla refah getirirken kurulankalelerde kıtaya adeta birer hançer gibi saplanmıştır. Afrika´nın sömürülmesinediğer Avrupa ülkelerine göre daha geç başlayan İngilizler ise kurduklarışirketleri ve faaliyetleri ile bu açığı kapatmıştır. Özellikle kıta insanınınköleleştirilmesinden ise çok büyük kazançlar elde edilmiştir. Bu çalışmaİngiliz ve Afrika tarihi açısından büyük bir öneme sahip Kraliyet AfrikanŞirketinin faaliyetlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışma sayesindekıtanın nasıl sömürüldüğünün daha iyi anlaşılacağı düşünülmektedir.