Държавната институция Комисарство за еврейските въпроси - Vladimir Stanev; Daniela Tasheva (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Исторически факултет)
Всяка институция, учредена от дадено правителство, трябва да установи своя статут и място в държавния апарат, да създаде връзка с другите държавни органи. Задължително е да уреди въпроса със своето финансиране и да изработи правила за усвояване и отчитане на получените средства. Утвърдената структура на самата институция е от жизненоважно за нея значение. Не е без значение и да се определи някакъв вътрешен ред, по който тя да функционира. С всички тези проблеми се сблъсква новосъздаденото през 1942 г. Комисарство за еврейските въпроси. Макар и да е учредено с временна цел – докато изпълни прилагането на Закона за защита на нацията и другите нормативни актове, засягащи евреите в България, то се превръща в типична българска държавна институция, с всички недъзи на бюрократичния апарат, с вътрешни борби, конюнктурна зависимост, а съдбата му е белязана от събития, случили се извън него, станали дори извън страната. Силно демонизирано в историографията заради предмета на своята дейност, Комисарството не е изследвано до този момент като държавна институция, която има специфични статут, механизми и организация.