Entelektüel katma değer katsayısı yöntemi ile ölçülen entelektüel sermayenin firma performansı üzerindeki etkisi - Tuba Gülcemal; Levent Çıtak (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı firmaların entelektüel sermaye etkinlik seviyesinin firmaların finansal performansları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada 2001-2013 döneminde ilk defa halka arz edilerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan firmalar incelenmiştir. Entelektüel Katma Değer Katsayısıyla (VAIC) ile ölçülen entelektüel sermaye seviyelerinin finansal performanslarına etkisini belirleyebilmek amacıyla yatay-kesit birimlerinin belirli bir zaman diliminde ele alınarak analiz edilebildiği bağımlı değişkenlerin de gecikmeli değerlerinin modele ilave edilebildiği Dinamik Panel Veri Analiz yöntemi, GMM tahmincisi kullanılarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre entelektüel sermaye etkinlik seviyesinin, incelenen periyotta ilk halka arz olan firmaların finansal performansına etkisini görmek amacıyla kurulan modellerden PRETAXROA (Vergi Öncesi Karlılık Oranı), PRETAXROE (Vergi Öncesi Özsermaye Karlılık Oranı) ve ROIC (Yatırım Karlılık Oranı) üzerinde cari dönem etkisinin pozitif yönlü olduğu gözlenmiştir. Bir yıl önce yapılan entelektüel sermaye yatırımlarının da sonraki yıl PRETAXROA, PRETAXROE ve ROIC’i üzerinde pozitif yönlü etkisi olduğu bulgusu elde edilmiştir. VAIC ile ölçülen entelektüel sermaye seviyeleri firmaların performanslarıyla ilişkilidir ve performansın öncü göstergesi olarak kabul edilebilir.