Zadania administracji publicznej w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych w Polsce - Maciej Jabłoński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Zadania administracji publicznej w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych w Polsce obejmują realizowanie przepisów prawa powszechnie obowiązującego w tej dziedzinie. W ten sposób kształtowana jest nowa rzeczywistość w rolnictwie i na obszarach wiejskich, realizująca standardy Unii Europejskiej w polskich realiach. Dotyczy to zwłaszcza ochrony środowiska oraz zgodne z przeznaczeniem korzystania z gruntów rolnych i leśnych.