Birinci Dünya Savaşı’nda Amerikan Kütüphane Derneği’nin ABD Ordusuna Yönelik Hazırladığı Propaganda Posterleri Üzerine İnceleme - Mehmet Ali Gazi; Metin Işık; Caner Çakı; Gül Çakı (Türk Kütüphaneciliği)
ABD, 6 Nisan 1917 tarihinde Almanya’ya savaş ilan ederek Birinci Dünya Savaşı’na dahil olmuştur. ABD’nin savaşa katılmasıyla birlikte ülkede ABD ordusunun ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik ilan edilmiş ve bu şekilde halkın savaş çabalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Diğer yandan savaş sırasında ABD askerlerinin okuma alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik de Amerikan Kütüphane Derneği (American Library Association, ALA) liderliğinde kitap seferberliği düzenlenmiştir. Bu seferberlik kapsamında hem ABD halkının kitap bağışı yapmalarının hem de ABD askerlerinin kitap okuma alışkanlığı kazanmalarının sağlanması için propaganda posterleri etkin bir şekilde kullanılmıştır. Çalışmada ALA’nın kitlelerin kitap bağışı yapmalarında ve askerlerin kitap okumalarının teşvik edilmesinde propaganda posterlerini ne şekilde kullandığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nda ALA tarafından kullanılan propaganda posterleri Danimarkalı dilbilimci Louis Hjelmslev ve ABD dilbilimci William Labov’un göstergebilim modeli ışığında analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgularda kitap okumanın ABD askerleri için iyi bir boş zaman aktivitesi olduğuna ve bağışlanan kitapların ABD ordusunda verimli bir şekilde kullanıldığına yönelik mesajların verildiği sonucuna ulaşılmıştır.