Günümüze Yansımaları Bağlamında Sevr’den Lozan’a Azınlıklar Meselesi ve Cumhuriyet Devri’ndeki Uygulamaları - Enes Mert Demir (History Studies)
Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasını müteakip İtilaf devletleri ve Türkiye arasındaki barış görüşmelerinin yapıldığı Lozan Konferansı’nda, uzun süredir var olan pek çok problemin çözülmesine çalışılmış; bu kapsamda taraflar arasında çetin müzakereler gerçekleştirilmiştir. Bunlardan biri de Azınlıklar Meselesi”dir. Zira Batılı ülkeler, Sevr dâhil geçmişte elde ettikleri avantajları, yeni dönemde devam ettirmek istemişlerdir. Türk heyeti ise azınlıklara ilişkin geniş kapsamlı talepler ile bu konudaki hukuki ve terminolojik hamlelere karşı millî menfaatleri önceleyen bir tutum sergilemiş; uluslararası hukuka ve mütekabiliyet esasına dayanan bir çözüme ulaşmaya çalışmıştır. Bu makalenin amacı, azınlıklar meselesinin, Lozan Antlaşmasında nasıl sonuçlandırıldığını madde madde Sevr Anlaşması ile kıyaslayarak tartışmak ve de konunun Cumhuriyet Dönemi’nde uygulanma safhalarını ortaya koymaktır. Böylece konuya ilişkin araştırmalar derinleştirilirken ilave olarak meselenin günümüze kadar olan uygulama yöntemleri ve yansımaları ile araştırmaya derinlik katılması amaçlanmıştır. Nitel araştırma ve analiz yöntemiyle hazırlanan çalışmada, Lozan tutanakları, antlaşma metinleri ile bu hususta hazırlanan raporlar başta olmak üzere konuya ilişkin literatürden faydalanılmıştır.