Azotlu Gübrelemenin Bazı Tritikale Genotiplerinde Azot Kullanım Özelliklerine Etkisi - K. Mesut Cımrin; Nazım Şekeroğlu; Mehmet Ali Bozkurt (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araşt ı rma Van koşulları nda artan azotlu gübre düzeylerinin 0, 4, 8, 12 ve 16 kg N/da dört tritikale genotipinde X Triticosecale Wittmack azot içeri ğ ine, azot al ı m ı na, azot kullan ı m etkinliğine ve azot hasat indeksine etkilerini belirleyebilmek için yürütülmü ştür. Araştı rma sonuçları na göre, azotlu gübreleme ile sap ve tanede azot içeri ği ile al ı m ı önemli düzeyde artarken, azot kullan ı m etkinliği ve azot hasat indeksi azotlu gübreleme ile azalm ışt ı r. Azot içeriği ve al ı mı 12 kg N/da düzeyinde en yüksek de ğere ulaşm ışt ı r. Azotlu gübreleme ile azot kullan ı m etkinliği 46.4' ten, 37. 0' a, azot hasat indeksi 76.0' dan 68.4' e gerilemi ştir. Tane azot içeri ği hariç, incelenen diğer özelliklere tritikale genotiplerinin etkisi önemli bulunmam ışt ı r. En düşük tane azot içeriği 9 nolu tritikale genotipinde belirlenmi ştir. Azot kullan ı m etkinliği ile tane verimi aras ı nda, kontrol ve orta düzeyde azot uygulamalar ı nda 4 ve 8 kg N/da çok önemli ili şkiler belirlenmiş ancak, bu ilişkinin derecesi yüksek azot dozları nda 12 ve 16 kg N/da azalm ıştı r. Azotlu gübrenin artan dozlar ı nda azot kullan ı m etkinliğinin düştüğü ve azot kullan ı m etkinliği ile tane verimi aras ı ndaki ilişkinin zayı fladığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, tritikalede azot kullan ı m özelliklerinin azotlu gübreleme ile önemli düzeyde de ğiştiğini göstermektedir.