KİTLE KÜLTÜRÜ VE SİRK KÜLTÜRÜ - Filiz Aydoğan (Selçuk İletişim)
Yunan uygarlığının gelişmesinde en önemli etken, üretim işlerinin köleler ve zanaatkarlar tarafından yapılması nedeniyle özgür vatandaşların sanat, politika ve felsefeyle uğraşmalarının sağlanmış olmasıdır. Eski Yunan'da özgür vatandaşların serbest zamanlarındaki en önemli etkinliği olan siyasete katılım, modern dönemde tıpkı serbest zamanlar gibi herkesin etkinliğidir. Ama modern birey, bir zamanlar sahip olduğu politikanın öznesi olma durumundan gittikçe uzaklaşmaktadır. Bazı yazarlara göre, tarihteki en yıkıcı kurumlar Roma İmparatorluğu dönemindeki sirkler ve Nazizmdir. Yüzyıllar önce, Roma İmparatorluğu insanları politikadan uzak tutmak için Ekmek ve Sirk formülünü kullanmıştı. Bu formül modern dönemde  kitle iletişim araçları yoluyla sürüyor. İşte bu nedenle, bu çalışmada öncelikle sirk ve sirk kültürü konusu ele alınıyor. Daha sonra sirk kültürüyle paralellikler taşıyan kitle kültürü kavramı tartışılıyor. Bunun yanında, Türk medyasındaki Ateş Hattı adlı tartışma programı Sirk kültürü açısından inceleniyor. Bir tartışma programının seçilmesinin nedeni, bu tür programların halkın politikaya katılımını desteklemesi ve medyadaki ciddi programların başında gelmesi nedeniyledir.