GASTROEZOFAGINIO REFLIUKSO LIGOS POVEIKIS BURNOS SVEIKATAI - AuÅ¡ra RudÅ¾ianskienÄ—; Marija StaniulytÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje pristatoma gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kuri yra labai daÅ¾nai pasitaikanti virÅ¡kinamojo trakto liga visame pasaulyje (18,1â€“27,8 proc. paplitimas Å iaurÄ—s Amerikoje). Apie pusÄ™ suaugusiÅ³jÅ³ praneÅ¡a jauÄiantys refliukso simptomus bet kuriame savo gyvenimo tarpsnyje. Kartais pasireiÅ¡kiantys simptomai jauÄiami tarp didelÄ—s dalies gyventojÅ³, taÄiau GERL atsiranda dÄ—l daÅ¾nÅ³ ar sunkiÅ³ simptomÅ³, kurie kenkia Å¾mogaus sveikatos kokybei (Clarrett ir Hachem, 2018). Tyrimo objektas â€“ gastroezofaginio refliukso ligos poveikis burnos sveikatai. Tyrimo tikslas â€“ nustatyti gastroezofaginio refliukso ligos poveikÄ¯ burnos sveikatai. Tyrimo metodai: mokslinÄ—s literatÅ«ros apÅ¾valga bei analizÄ—, kiekybinis tyrimo metodas.Tyrimui atlikti buvo pasirinkti suaugusieji, 18â€“68 metÅ³ amÅ¾iaus pacientai, kurie turi gastroezofaginio refliukso ligos simptomÅ³. Bendras tiriamÅ³jÅ³ amÅ¾iaus vidurkis â€“ 36,6 metai. Tyrimo metu gauti duomenys susisteminti, apskaiÄiuoti ir palyginti, naudojant programinÄ™ Ä¯rangÄ… Microsoft Office Excel bei IBM SPSS Statistics. Atliktas tyrimas parodÄ—, jog 43,2 proc. pacientÅ³, turi bruksizmÄ…. Analizuojant ryÅ¡ius su tiriamÅ³jÅ³ amÅ¾iumi ir gastroezofaginio refliukso ligos trukme, nustatyti statistiÅ¡kai reikÅ¡mingi neigiami ryÅ¡iai tarp amÅ¾iaus ir problemÅ³, siejamÅ³ su bruksizmu, pradÄ—jÄ™ lÅ«Å¾inÄ—ti dantÅ³ kampuÄiai, susijÄ™ su stipresniu kartaus ar rÅ«gÅ¡taus skonio jutimu burnos ertmÄ—je. IÅ¡nagrinÄ—jus sÄ…sajas tarp gastroezofaginio refliukso ir dantÅ³ erozijos, nustatyti statistiÅ¡kai reikÅ¡mingi neigiami ryÅ¡iai tarp amÅ¾iaus ir padidÄ—jusio dantÅ³ jautrumo. PadidÄ—jÄ™s dantÅ³ jautrumas susijÄ™s su stipresniu svetimkÅ«nio pojÅ«Äiu ryklÄ—je ir halitoze, paÅ¾eistas emalis â€“ su stipresniu karÄiu ar rÅ«gÅ¡Äiu skoniu. Palyginus respondentÅ³, serganÄiÅ³ gastroezofaginio refliukso liga, burnos sveikatÄ…, tarp turinÄiÅ³ problemÅ³ ir turinÄiÅ³ sunkiÅ³ problemÅ³ nustatytas Å¾ymiai daÅ¾nesnis paÅ¾eistas emalis (jauÄianÄiÅ³ stiprius simptomus), dantÅ³ nusidÄ—vÄ—jimas (nudilimas) ir dantÅ³ Ä—duonis.