Još jedna glagoljska isprava iz XIX. stoljeća iz južne Istre - Dražen Vlahov (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Glagoljica, kao posebno hrvatsko pismo, u XVIII. st. na tlu Istre u velikom je uzmaku. Do kraja tog stoljeća ona je gotovo u potpunosti potisnuta iz upotrebe i zamijenjena latiničkim pismom, pa dokumenti pisani glagoljicom iz XIX st. predstavljaju prave raritete. U prilogu autor donosi transliteriranu glagoljsku ispravu koja je nastala u Pomeru (južna Istra) na početku XIX. st. To je jedna od posljednjih isprava pisana glagoljicom u Istri.