До питання визначення юридичної природи права працівника на відключення: філософсько-правовий аналіз - S. I. Shyroka; S. F. Gutsu (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Сучасний світ праці з кожним роком стає все більш глобалізованим і технологічним. Інформація, необхідна для виконання великої кількості робочих завдань, наразі доступна в режимі реального часу через підключення до Інтернету. В свою чергу швидкість і об’єм інформації, на яку має відреагувати (прийняти, обробити/опрацювати, передати) людина на робочому місці за останні десять років виросла в декілька разів. Це не може не впливати на психіко-емоційний стан людини і, звісно, призводить до перевтоми і «професійного вигорання». Ключову роль для підтримки балансу між роботою та особистим життям, збереженням здоров’я працівника відіграє так зване «the right to disconnect» право працівника на відключення. У статті провадиться філософсько-правовий аналіз права працівника на відключення. Зазначається, що розвиток виробництва у XIX‒ХХ століттях актуалізував проблеми трудового відчуження, особистої автономії, прав людини, а також на небезпеці виснаження та відсутності меж між роботою й життям. Погляди філософів цього періоду відображають глибоке усвідомлення ризиків перевантаження, соціального контролю та втрати індивідуальності в умовах індустріального й пізніше інформаційного суспільства.