ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЕКСПОРТНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПРОДУКЦІЇ ГІРНИЧОДОБУВНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ (на прикладі залізної руди) - V. I. Lyashenko; N. V. Osadcha; O. V. Galyasovskaya (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Наведено оцінку сучасного стану вітчизняної гірничодобувної промисловості, здійснено аналіз чинників, що впливають на її розвиток. Досліджено проблеми та перспективи розвитку експортних можливостей залізорудної продукції гірничодобувного комплексу. Визначено тенденції, проблеми, а також розроблено пропозиції щодо забезпечення сталого розвитку добувної промисловості України в сучасних економічних умовах. Відповідно, в ході дослідження, для вирішення проблем, було проведено пошук країн з економічними показниками, що наближаються к показникам нашої країни, розраховано показник маркетингової привабливості даних країн за допомогою моделі Раша, проведено економічний аналіз обраних країн, досліджено розвиток їх гірничодобувної промисловості, як розвинений експорт в наведених країнах, визначено наскільки Україна приваблива в порівнянні з наведеними країнами. За допомогою індексу порівняльної переваги (Revealed Comparative Advantage, RCA) проведено порівняльну оцінку перспектив розвитку експортних можливостей гірничодобувної галузі обраних країн. Розроблено фінансово-регуляторні режими стимулювання надрокористувачів та інвесторів добувної промисловості. Вивчено розвиток металургійної промисловості крізь призму експорту сталі Бразилії і Туреччини в порівнянні з нашою країною. З метою підвищення секторальної (галузевої) конкурентоздатності запропоновано проведення заходів з підвищення енергоефективності та зниження матеріалоємності, а також підвищення якості маркетингової діяльності, у підпорядкуванні вищезазначеному Мінпромзовнішторгу України створити мережу експортно-імпортних секторальних (галузевих) об’єднань можливо на принципах публічно-приватного партнерства — Енергоімпекс, Машбудімпекс, Рудпромімпекс, Металімпекс та інших. У результаті здійсненого аналізу запропоновано шляхи та рекомендації щодо створення умов для подальшого розвитку гірничодобувного комплексу України та його експортного потенціалу.