Навчальний діалог як базовий концепт розвивальної парадигми сучасної освіти - V. Vykhrushch; L. Romanyshyna (Педагогічний дискурс)
У статті акцентовано увагу на тому, що діалогічні технології, їх наукову розробку і освоєння є ключовими питаннями модернізації системи освіти. Цілісне розуміння природи діалогу у системі гуманітарного знання – це проблема лінгвістики, риторики, літературознавства, філософії, психології, педагогіки. Освоєння діалогічних технологій навчання сучасною освітньою практикою ускладнено неузгодженням філософських, лінгвістичних і психологічних трактувань феномена «діалог». Встановлено, що застосування діалогу у освіті пов’язано із методологічними труднощами: відсутністю загальноприйнятого трактування терміна «діалог», незавершеністю загальної теорії діалогу і із орієнтацією освіти на різні культурні цінності діалогу. Діалог - це не конкретний методичний прийом, а метод побудови партнерських стосунків у процесі навчання. Виходячи з цього, практико-орієнтовані психологічні концепції діалогу базуються на міжнауковій основі ідеї єдності пізнання і спілкування, на концепції «освітнього діалогу». Діалогічне педагогічне спілкування є центральним елементом управління процесом навчання. Психологічним фактором професійного розвитку учителя в процесі освоєння їм діяльності в системі розвивального навчання є зміна професіоналізму із монологічного на діалогічний.