KAMU HASTANELERİNDE FİNANSAL PERFORMANSIN ORAN ANALİZİ İLE ÖLÇÜLMESİ: BİR KAMU HASTANESİ ÖRNEĞİ - Ayegül Alper; Enis Baha Biçer (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı bir kamu hastanesinin üç yıllık bilanço vegelir tablosu verilerine dayanarak finansal analizinin yapılmasıdır. Araştırmada finansal performansınölçülmesinde kullanılan teknikler hakkında bilgiler verilmiş ve hastaneye aitson üç yıllık temel mali tablolardan elde edilen bilgiler incelenerek, finansalanaliz tekniklerinden oran analizi ile veriler değerlendirilmiştir. Ayrıcaçıkan sonuçların sektör oranlarıyla karşılaştırılması yapılarakdeğerlendirilmesi yapılmıştır. Budoğrultuda, hastanenin likidite durumununiyi olduğu, net çalışma sermayesinin yeterli olduğu, alacaklarını tahsil edebildiği,stoklarını sektöre göre daha hızlı satışa çevirebildiği, finansal yapısınıngüçlü olduğu, ilk iki yıllık karlılık oranlarının olumsuz iken üçüncü yılkarlılık oranlarının artış gösterdiği saptanmıştır.