Taitava tiedonmuodostus ja innovatiiviset teknologiat sosiaali- ja terveydenhuollossa – sosioteknisten systeemien näkökulma - Samuel Salovaara (Finnish Journal of eHealth and eWelfare)
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kehittämisessä tarvitaan teoreettisia viitekehyksiä, jotka yhdistävät teknologian, asiantuntijuuden ja organisaatiokontekstin tarkastelun. Tässä artikkelissa tarkastellaan innovatiivisten teknologioiden, kuten tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa sosioteknisen systeemiteorian näkökulmasta. Sosioteknisessä systeemiteoriassa organisaation sosiaaliset ja tekniset elementit muodostavat yhtenäisen systeemisen kokonaisuuden, jossa tiedonmuodostus perustuu sekä teknologiaan että inhimilliseen asiantuntijuuteen. Sosioteknisessä systeemissä tiedonmuodostus ei rajoitu pelkkään tiedon tekniseen keruuseen ja hallintaan, vaan se sisältää myös tiedon merkityksellistämisen ja hyödyntämisen ihmisten ja teknologian yhteistyönä. Tällöin teknologia tukee ammattilaisten kriittistä arviointia ja päätöksentekoa, mutta ei ohjaa toimintaa mekaanisesti. Tiedon jakaminen eri ammattiryhmien välillä ja moniammatillinen yhteistyö mahdollistavat yhteisten tulkintojen jäsentyneen muodostamisen, mikä tukee laadukasta ja asiakaslähtöistä palvelua. Eettinen ja läpinäkyvä tiedonmuodostus puolestaan edellyttää asiakkaiden kokemusten huomioimista ja heidän osallisuutensa vahvistamista. Käyttäjälähtöisellä ja ketterällä suunnittelulla varmistetaan teknologian toimivuus käytännössä. Taitava tiedonmuodostus edellyttää ajattelun muutosta, jossa ammattilaisia ei nähdä teknologiaa palvelevina koneen osina, vaan heidän asiantuntijuutensa ja inhimilliset kyvykkyytensä tunnistetaan ja hyödynnetään älykkäästi. Sosioteknisen systeemiteorian soveltaminen sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa yhdistää teknologian alati kehittyvät mahdollisuudet, inhimillisen asiantuntijuuden ja organisaatiokulttuurin joustavaksi, eettiseksi ja asiakaslähtöiseksi päätöksenteoksi. Kyseessä on dynaaminen ja moniulotteinen prosessi, jossa teknologia, ammattilaisten osaaminen ja asiakkaiden osallistuminen muodostavat kokonaisuuden, joka tukee sekä palvelujärjestelmän tavoitteita että työntekijöiden hyvinvointia.