SÖYLEMİN DÜZENİ: ENTELEKTÜELİN SÖYLEMİNİ DOLAŞIMA SOKMA MÜCADELESİ - Şükran Gölbaşı (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada entelektüel ve onun iktidarla ilişkisi incelenmiştir. Çalışmadadiğer kuramcıların kavramlaştırmaları dışarıda tutularak, Fransız filozofMichel Foucault’nun iktidar ve entelektüel konusundaki kavramlaştırmalarıtemel alınmıştır. Foucault’nun kavramlaştırmalarının seçilmesinin nedeni,Foucault’nun entelektüel olarak kendine özgü duruşu, bilgi-iktidar-hakikatarasındaki döngüsel ilişkiyi göstermesi, neoliberal iktidarın işleyişdüzeneklerini ilk kavramlaştıranlardan olmasıdır. Bu çalışmada sırasıyla,Foucault’nun entelektüel, hakikat ve iktidar kavramlaştırmaları, iktidarlamücadele, günümüzde entelektüelin siyasi işlevi, entelektüelin iktidarınıkullanma olanakları, mücadele aracı olarak söylem ve söylemin denetimitartışılacaktır. Çalışma, teorik bir değerlendirmedir. İncelenen konuyuderinleştirmek amacıyla sınırlı ve tarihi örnekler üzerinden entelektüeliniktidarını kullanma olanaklarının nasıl kısıtlandığı Foucault’cu söylemanalizine başvurularak gösterilmeye çalışılmıştır.