Реформування національної системи управління життєвим циклом озброєння та військової техніки за стандартами НАТО - К. К. Кулагін; О. І. Солонець; О. І. Ведмідь; К. П. Квіткін; М. В. Борисенко (Системи озброєння і військова техніка)
У статті проведено аналіз сучасних тенденцій в сфері управління повним життєвим циклом складних зразків озброєння та військової техніки в країнах НАТО. Показано, що нормативним базисом, котрий визначає політику та принципи управління життєвим циклом озброєнь в НАТО, є міжнародні стандарти системної інженерії та стандарти НАТО в сфері управління життєвим циклом ОВТ (з питань програмного та конфігураційного менеджменту, гарантування якості оборонної продукції, оцінки вартості та ризиків життєвого циклу, контракційного менеджменту, інтегрованої логістичної підтримки, автоматизованого обміну технічною інформацію, єдиної ідентифікації предметів постачання військ, управління старінням і запасами ЗІП, організації та проведення випробувань, екологічного та кліматичного менеджменту та управління людськими ресурсами). Розкрита сутність поняття управління (менеджмент) повним життєвим циклом озброєння та військової техніки і основні види діяльності з його реалізації. Проаналізована наявність і достатність необхідних передумов для реформування існуючої та створення на її базі нової системи управління життєвим циклом оборонної продукції за стандартами НАТО. Запропоновані концептуальні погляди щодо реалізації Концепції створення в Україні системи управління повним життєвим циклом ОВТ та відповідна Дорожня карта з урахуванням політики та підходів НАТО.