ГЕОГРАФІЧНИЙ АНАЛІЗ ЗМІН КІЛЬКОСТІ ЕТНІЧНИХ МЕНШИН НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА ПЕРЕПИСАМИ 1989 ТА 2001 РОКІВ - Зоя Бойко (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії)
У статті розглядаються національний та етнічний склад населення України, а саме, етнічні меншини, їх чисельність  за переписами 1989 та 2001 років. Проведено географічний аналіз змін етнічного складу населення України. Виявлено залежність в розподілі етнічних меншин. Визначено, що менш інтенсивного скорочення чисельності зазнали ті меншини, які мали компактний тип розселення, насамперед, у сільській місцевості. І, навпаки, чисельність меншин, які були дисперсно розселені переважно в містах, скорочувалася інтенсивніше. При цьому, серед усього населення України рівень частки кожної з меншинних груп залишався досить незначним.