Podróż po krainie człowieczeństwa - Tadeusz Szczepański (Kwartalnik Filmowy)
Autor recenzuje książkę Łucji Demby pt. Harmonia świata. Twórczość filmowa Nikity Michałkowa (2009). Jak zauważa, ta pionierska monografia kina Nikity Michałkowa jest prawdziwie odkrywcza. To również znakomity przykład humanistyki rozumiejącej oraz dowód wrażliwości estetycznej i talentu pisarskiego, które są rzadko spotykane w literaturze filmowej. Monografia Demby imponuje konsekwencją metodologiczną i rygorystyczną koherencją perspektywy badawczej. Szczepański podkreśla, że w parze z pieczołowitą rekonstrukcją autorskiej ideologii Michałkowa idzie dążenie do ukazania indywidualnej stylistyki reżysera. Zaznacza również, że prawdziwe pole do erudycyjnego popisu Łucja Demby odnajduje w warstwie muzycznej jego filmów. W podsumowaniu recenzent stwierdza, że ta wyjątkowa monografia w pełni zasługuje na zagraniczną promocję i przekłady – przede wszystkim na język rosyjski.