Futbolcuların psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi - Pelin Akyol (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, futbolcuların psikolojik dayanıklılığını daha iyi anlamak ve onu geliştirmek için bir temel oluşturmayı hedeflerken, futbolcuların spor yılı, yaş, oynadığı mevki, sakatlık geçirme durumu değişkenine göre psikolojik dayanıklılıklarında bir farklılaşma olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın örneklem grubunu olarak Samsun ilinde amatör futbol oynayan 196 oyuncu oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ANOVA, farklılık olduğu durumlarda farklılığın yönünü tespit edebilmek için Tukey çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Yaşa göre psikolojik dayanıklılık karşılaştırıldığında, gelecek algısı alt boyutunda 22-25 yaş ile 26 yaş ve üzeri olanlar 18-21 yaş olanlardan yüksek puana sahiptir. Spor yılına göre aile uyumu alt boyutunda 1-10 yıl futbol oynayanlar 11-15 yıl ile 15 yıl ve üzeri olanlardan yüksek puana sahiptir (p<0,001). Sakatlanma durumuna göre yapısal stil, gelecek algısı alt boyutunda sakatlık geçirmeyenler 1-6 ay sakatlık geçirenlerden, 1-6 ay sakatlık geçirenler 6 aydan fazla sakatlık geçirenlerden yüksek puana sahip oldukları tespit edilmiştir (p<0,001). Mevkilere göre yapısal stil, gelecek algısı, sosyal kaynaklar alt boyutunda defans oyuncuları orta saha ve forvet oyunculardan yüksek puana sahiptir (p<0,001). Sonuç olarak, futbolcularda psikolojik dayanıklılığın önemini anlamak hem bireysel hem de takım düzeyinde daha başarılı futbolcuların yetişmesine ve performanslarının artmasına yardımcı olacaktır.