Eğirdir Gölü Koruma Zonları CORINE Arazi Kullanım Sınıflaması - Levent Başayiğit; Mehmet Gençer; Mesut Akgül (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Eğirdir Gölü çevresi koruma zonları için CORINE arazi kullanım haritasının hazırlanması yer almaktadır. Çalışmada SPOT-4 uydu verisi kullanılmış, kontrollü sınıflama yöntemine göre sınıflandırma yapılmış, sınıflandırılmış veriler üç farklı test alanında kontrol edilmiş ve CORINE arazi kullanım haritası oluşturulmuştur. Üretilen harita, göl kıyısından itibaren 300-1000-2000-5000 m’lik zonlara bölünmüş ve her bir zon münferit olarak irdelenmiştir. Ayrıca üretilen harita, CORINE 2006 haritası ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda alanda en yaygın bulunan arazi kullanım türünün sklerofil bitki örtüsü olduğu, en az bulunan arazi kullanım türünün ise maden çıkarım sahalarından oluştuğu belirlenmiştir. Yerleşim alanlarının göl için kritik bölgelerde yoğunlaştığı belirlenmiştir. Türkiye’nin tamamı için hazırlanan CORINE 2006 haritasını güncellenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.