نقد و تحیل کتاب Rayy: From Its Origins to the Mongol Invasion an Archaeological and Historiographical Study - جواد نیستانی; محسن سعادتی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
شهر باستانی ری نمادی از زندگی اجتماعی و فرهنگی ایران تا پیش از ورود مغولان به‌شمار می‌رود. شکوفایی اقتصادی، فرهنگی، و اجتماعی این شهر در دوران اسلامی سبب شد که در برخی منابع تاریخی از آن با نام‌های عروس شهرها، ام‌البلاد، و شیخ‌البلاد نام ببرند. کتاب ری: از زمان پیدایش تا حملة مغولان؛ ازمنظر مطالعات باستان‌شناسی و تاریخ‌نگارانه جدیدترین مطالعات باستان‌شناسی و تاریخ شهرنشینی ری باستان است. این کتاب به‌قلم روکو رانته و همکاری قدیر افروند را انتشارات بریل هلند در سال 2014 منتشر کرد. کتاب یادشده از ترکیب داده‌های باستان‌شناسی حاصل دو فصل کاوش و حفاری باستان‌شناسی طی سال‌های 2006 و 2007 در دژ رشکان ری و متون تاریخی اطلاعات ارزش‌مندی درخصوص باستان‌شناسی، تاریخ، و شهرسازی ری در دوران باستان در اختیار خواننده قرار می‌دهد، ولی همانند هر اثر علمی دیگری شامل کاستی‌هایی است که در مقالة پیش‌رو بدان‌ها پرداخته می‌شود.