نقدی بر کتاب درآمدی بر شاخص‌های بانک‌داری اسلامی - ابوالقاسم توحیدی نیا (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
کتاب درآمدی بر شاخص‌‌های بانک‌داری اسلامی تلاشی است ارزش‌مند برای فراهم‌سازی زمینه‌‌های تحقق هرچه بیش‌تر بانک‌داری اسلامی ازطریق توسعة مبانی علمی لازم آن و مانند اغلب آثار علمی، از نقاط مثبتی برخوردار بوده، اما کاستی‌‌هایی هم دارد. لذا درجهت برجسته‌کردن نقاط مثبت و کمک به اصلاح کاستی‌‌های آن، نگارندة این مقاله تلاش می‌‌کند با بررسی انتقادی کتاب مزبور به‌روش تحلیل ـ توصیفی، ابتدا نقاط مثبت آن و سپس مهم‌ترین نقاط ضعف یا کاستی‌‌های آن را برشمرد. ازجمله نکات قوت کتاب عبارت‌اند از: الف) پرداختن به موضوع عدالت در بانک‌داری و شاخص‌های تحقق آن، ب) رویکرد انتقادی به فرایند قرض‌الحسنه در بانک‌داری ایران و ارائة شاخص اسلامی در این حوزه، ج) نقد سیستم بانکی کشور ازمنظر میزان تحقق ربا، غالباً با رویکرد فلسفی کلامی، و د) نگاه به سایر ضوابط شرعی صحت معاملات (ازجمله غرر) در بانک‌داری اسلامی. ازسوی‌دیگر، در بیان مهم‌ترین کاستی‌‌های این اثر، می‌‌توان به این موارد اشاره کرد: الف) ضعف در شاخص‌‌سازی، ب) عدم ابتنای شاخص‌‌ها بر مبانی برشمرده‌شده برای بانک‌داری اسلامی، ج) نپرداختن به برخی از مهمات ضوابط شرعی معاملات در حوزة بانک‌داری اسلامی، و د) عمیق نبودن بحث‌‌ها.