Kodeks Norymberski a autonomia jednostki - Barbara Krzyżewska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Artykuł przedstawia, jak ważne i potrzebne okazały się zasady sformułowane w jednym z wyroków kończących tzw. procesy norymberskie. Ukazuje też emanację tych zasad w dwóch sferach normatywnych: prawnej oraz etycznej. Tekst ujawnia również, jak bliskie sobie są te sfery w przypadku kwestii regulowanych przez tzw. prawo medyczne. Praca skupia się na autonomii pacjenta/probanta oraz przesłankach stanowiących o ważności zgody na eksperyment medyczny.