Şeker Pancarında Değişik Yabancı Ot Mücadele Yöntemlerinin Verim ve Kalite Üzerindeki Etkileri - Şevki Buzluk; Ali İhsan Acar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ış mada, Türkiye'de uygulanan de ğ işik yabanc ı ot mücadele yöntemlerinin, şeker pancar ı verim ve kalitesine etkileri, yabanc ı ot kontrol etkinliklerinin belirlenmesi ve kar şı laşt ı r ı lmas ı amaçlanm ışt ı r. Ş eker Entitüsü Etimesgut Deneme İ stasyonu'nda 4 tekerrürlü tesadüf bloklar ı deneme deseninde 36 parselde yürütülen bu araşt ı rmada; el çapas ı , frezeli traktör çapa makinas ı , planet traktör çapas ı ve düşük doz ç ı kış sonras ı P.E. tam alan yabanc ı ot ilaçlamas ı uygulamalar ı ve bunlar ı n kombinasyonlar ı kullan ı lm ışt ı r. Araşt ı rma sonucunda pancar verimi ve eritilmi ş şeker verimi bak ı m ı ndan konular aras ı ndaki farkl ı l ı klar, istatistiksel anlamda %5 seviyesinde önemli bulunmuştur. Yabanc ı ot kontrolünde en iyi sonuç el çapas ı uygulamas ı ndan al ı n ı rken, frezeli traktör çapa makinas ı ve planet traktör çapas ı d ışı nda diğ er uygulamalar aras ı nda büyük farkl ı l ı klar görülmemiştir. Kalite de ğerleri bakı m ı ndan konular aras ı nda istatistiksel anlamda önemli bir fark bulunmam ışt ı r.