Процесуальні і тактичні особливості участі спеціаліста під час допиту в межах розслідування кримінальних правопорушень у сфері публічних закупівель - K. B. Shnaider (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В статті обґрунтовано доцільність залучення спеціаліста у ході допиту під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері публічних закупівель. З’ясовано те, тактичні особливості проведення допитів у межах кримінальних розслідувань у сфері публічних закупівель значною мірою детермінуються низкою передумов, що впливають на вибір методів впливу на допитувану особу для забезпечення отримання від неї правдивих та всебічних свідчень. Доведено, що специфіка допиту під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері публічних закупівель зумовлюються такими процесуально-криміналістичними властивостями (ознаками), завдяки яким і визначається його сутність та особливості проведення, як його завдання; самостійність; залучення спеціалістів; використання засобів криміналістичної техніки; наявність обов’язкового учасника – слідчого; інтелектуальна діяльність слідчого; кількісний фактор суб’єктів та учасників при проведенні даної слідчої дії; особливий зміст їх прав і обов’язків; підвищений ризик конфліктності; обов’язковий процесуальний порядок фіксації ходу допиту і результатів та факультативний (з тактичних міркувань можливість фіксації його ходу та результатів криміналістичними засобами). Встановлено, що ефективна тактика допиту ґрунтується на глибокому аналізі документів, які могли бути підробленими або неправдивими, а також на свідченнях попередньо допитаних осіб, зокрема свідків, які можуть підтвердити або спростувати інформацію, надану підозрюваними. Підтверджено, що в межах розгляду проблематики процесуальних і тактичних особливостей участі спеціаліста у ході допиту під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері публічних закупівель, особливу увагу слід приділяти ефективному управлінню процесом. Доведено, що робота з документами в контексті кримінальних розслідувань потребує не лише глибоких юридичних знань, але й спеціалізованих навичок у галузі криміналістики та інших суміжних областях. Встановлено, що залучення слідчим спеціаліста у ході допиту під час розслідування кримінальних правопорушень у сфері публічних закупівель дозволяє глибше аналізувати докази, що включають офіційні документи та процедури, забезпечує точне встановлення правопорушень, пов’язаних із службовими підробленнями, та відіграє ключову роль у підготовці та проведенні допиту.