Rozwój i promocja obszarów wiejskich na przykładzie koncepcji ogrodu dla osób niepełnosprawnych - Beata Płoszaj-Witkowska; Sandra Rusek (Barometr Regionalny)
W artykule przedstawiono koncepcję zagospodarowania ogrodu zlokalizowanego wokół domu pomocy społecznej, która uwzględnia potrzeby osób niepełnosprawnych. Koncepcja obejmuje stworzenie miejsc dla spędzenia wolnego czasu otoczonych roślinnością. W koncepcji widoczne są poszczególne narządy symbolizujące zmysły. Każdy z tych narządów stanowi odrębne miejsce ogrodu, zaprojektowane w taki sposób, aby adekwatnie do narządu uruchomić swe zmysły. Główną cechą koncepcji projektowej jest stworzenie miejsca bezpiecznego i spokojnego, w którym osoby niepełnosprawne będą mogły czuć się bezpiecznie i komfortowo, ale i także będą mogły spędzać tam swój czas wolny.