ارزیابی مقایسه‌ای برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی دو ژنوتیپ کیوی طلایی (Actinidia chinensis) - فاطمه واحدی; منصور افشار محمدیان; محمود قاسم‌نژاد; فاطمه جمال امیدی (زیست‌شناسی کاربردی)
مقدمه: از نظر اقتصادی، کیوی از جمله محصولات باغی صادراتی ایران با ارزش غذایی بالایی است که در سطح وسیع در شمال ایران کشت می‌شود. به نظر می‌رسد دستیابی به ارقام برتر کیوی از طریق اصلاح ژنوتیپ‌ها، گامی مؤثر در افزایش تولید کمی و کیفی میوه و رونق بیشتر کشاورزی و افزایش صادرات باشد. در این تحقیق، فرض بر این بود که بین ژنوتیپ‌های مورد آزمایش، از نظر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی و ریخت‌شناسی تفاوت‌ وجود دارد؛ لذا با توجّه به ارزش غذایی و اقتصادی بالای میوه کیوی طلایی، هدف از این پژوهش، ارزیابی مقایسه‌ای برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی و آناتومیکی مرتبط با ارزش غذایی کیوی در دو ژنوتیپ‌ کیوی طلاییY2) و (Y1 بود. مواد و روش‌ها: به این منظور، فاکتورهایی از جمله طول، عرض و شکل میوه، بافت‌های درونی میوه، کرک‌ها و عدسک‌ها، میزان مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، سفتی بافت میوه، درصد ماده خشک، ویتامین C، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی دو ژنوتیپ مذکور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج این تحقیق نشان داد که ژنوتیپ Y2، بجز شاخص طعم میوه، در ویژگی‌های دیگر از قبیل اندازه میوه، نسبت گوشت خوراکی میوه به مغز آن، تراکم کرک‌های کوتاه و کرک‌های بلند منفرد و همچنین از نظر برخی ویژگی‌های کیفی و فیزیولوژیکی از جمله درصد ماده خشک، سفتی بافت میوه، میزان ویتامین C، محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی از محتوای بالاتری برخوردار بود. بر اساس شاخص های مذکور می توان گفت که این ژنوتیپ زمینه تجاری‌سازی بهتری را نسبت به ژنوتیپ Y1 دارد.