Red u luci otvorenoj za javni promet - Nikola Mandić (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku)
Na temelju Pomorskog zakonika, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Pravilnika o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, svaka je lučka uprava obvezna donijeti Pravilnik o redu u luci za jednu ili više luka otvorenih za javni promet kojima upravlja. Ta obveza proizlazi iz pravnog statusa lučke uprave kao tijela koje upravlja lukom otvorenom za javni promet. Takvim se pravilnikom posebno regulira: namjena pojedinih dijelova luke; uvjeti uplovljavanja, pristajanja, vezivanja, premještanja, sidrenja i isplovljavanja plovnih objekata; mjesto, opseg i način obavljanja lučkih djelatnosti; način uređenja i korištenja lučkog područja za gospodarske i druge svrhe; način obilježavanja lučkog područja; mjere sigurnosti, zaštite okoliša i dr. Posebno je značajno što se pravilnikom propisuju mjere za provođenje i održavanje reda u luci, koje je ovlašten poduzimati lučki redar. Pravilnik se primjenjuje na kopnenom i morskom prostoru luke, kako je određeno uredbom o osnivanju pojedine lučke uprave. Prije donošenja pravilnika, na njega je potrebno pribaviti prethodnu suglasnost nadležne lučke kapetanije, a nakon donošenja pravilnik mora biti javno objavljen. U radu se posebno analiziraju ovlasti i obveze lučke uprave u provođenju reda u luci, s posebnim naglaskom na njezin značaj u postizanju potrebnih standarda sigurnosti plovidbe te provedbi ovlaštenja u praksi domaćih luka otvorenih za javni promet.