Primerjava lastnosti polipropilenskih vlaken, namenjenih za izdelavo vrtnarskih vlaknovin - Andrej DEMŠAR; Dragan ŽNIDARČIČ; Diana GREGOR-SVETEC (Acta Agriculturae Slovenica)
V intenzivnem vrtnarstvu se za vzgojo sadik in pridelavo vrtnin v vseh letnih časih uporablja različne oblike zavarovanega prostora. Najenostavnejša in najcenejša oblika zavarovanega prostora je neposredno prekrivanje rastlin z agrotekstilijami. Agrotekstilije so vlaknovine, izdelane iz tekstilnih vlaken, ki so navadno kemičnega izvora. Od agrotekstilij namenjenih za prekrivanje vrtnin, se zahtevajo primerna trdnost in dobre prepustne lastnosti, ki se pod vplivom vremenskih sprememb ne smejo bistveno poslabšati. Lastnosti agrotekstilij so odvisne od vlaken, iz katerih so agrotekstilje izdelane, ter od postopka in pogojev izdelave. Namen raziskave je bil analizirati dva tipa polipropilenskih (PP) vlaken (FiberVisionsR HY-Comfort in UV-stabilizirana PP vlakna TrevonR), namenjenih za izdelavo vrtnarskih vlaknovin, primerjati rezultate z deklariranimi vrednostmi in predstaviti nekatere metode analize tekstilnih vlaken. Raziskava je pokazala, da prihaja med izmerjenimi in deklariranimi vrednostmi pri nekaterih lastnostih primerjanih vlaken do določenih razlik in da sta si preučevana tipa PP vlaken različna v tekstilno-mehanskih in strukturnih lastnostih.